Šípky-Růže šípková. Růže nabízí k zužitkování pupeny, tzv.gemmoterapii, květy, plody a na šípcích jsou šípkové hálky.
Léčivé účinky šípků
Šípky, tedy červené plody růže šípkové, jsou zdrojem vitaminů a minerálních látek. Nejvýznamnější je velké množství C vitamínu, šípky dále obsahují vitamín B1, B2, P a K. Šípky používáme na přípravu čaje, šípkového džemu nebo marmelády, z šípků se dělá domácí víno nebo šípkové tyčinky. Školní děti dělají po celé generace pro radost maminkám šípkové korále. Šípky, nebo spíš obsahové látky v šípcích, posilují imunitu, příznivě působí na metabolismus, močový měchýř a bolesti kloubů při revmatismu.
Sběr šípků
Zralé šípky sbíráme na podzim, před příchodem prvních mrazíků. Umyté šípky rozložíme na papír a necháme volně sušit na vzduchu. Šípky dosoušíme při teplotě 30 – 35°C, třeba v pootevřené troubě, na topení nebo v sušičce. Sušením se sice ztrácí velké množství vitamínů, ale pořád jich v šípcích zůstane dostatek.
Jak připravit šípkový čaj
Šípky zalijeme studenou vodou a 10 minut povaříme, necháme vylouhovat a popíjíme 1-3 x denně. Nebo můžeme sušené šípky přes noc namočit do studené vody a ráno povařit, vylouhovat a vypít. Další způsob je čerstvé šípky rozříznout, zalít studenou či vařící vodou, vylouhovat a vypít.
Jak připravit šípkovou marmeládu
Suroviny: 2 litry čerstvých šípků, 1 1/4 litru vody, ¼ kg třtinového cukru, 1pektogel
Pracovní postup:
Čerstvě nasbírané šípky umyjeme, odstraníme stopky a „bubáky“. Semínka můžeme ponechat. Do velkého hrnce dáme vařit šípky a ¼ litru vody, kterou postupně podle potřeby přiléváme, tak, jak se vyvařuje. Voňavou šípkovou hmotu vaříme se asi 1 hodinu, poté šípky promačkáme šťouchadlem na brambory a propasírujeme přes jemné síto, samozřejmě, že umělohmotné, aby v šípcích zůstaly hodnotné látky.
Propasírovanou hmotu dáme zpět do hrnce, přisypeme cukr promíchaný s pektogelem, ještě chvíli provaříme a plníme do sklenic. Kdo chce mít marmeládu sladší, může přidat více cukru.
Zavařujeme po dobu 20 minut na 80°C, opatrně skleničky vyndáme, obrátíme víčkem dolů a necháme vystydnout. Kdyby se někdo bál toho, že šípkové chloupky budou v krku šimrat, nemusí mít obavu, opravdu nebudou.
Šípková marmeláda je opravdu vynikající, má příjemnou sladkokyselou chuť a voní. Recept si moje dcerka přivezla z Chorvatska od paní domácí, která měla marmeládu ještě z loňských zásob. Šípky můžeme přidat i do marmelády z jablek.
Další využití Růže šípkové
Gemmoterapie, tj. výtažky z pupenů šípkové růže, je metoda, kdy se zpracují pupeny šípku těsně před rozvinutím. Pupeny jsou naloženy v lihu a glycerinu. Šípek je zpracován do tinktury.
Koupelová sůl s plátky růže uklidňuje a nádherně voní.
Tato metoda je oblíbená u nás i ve světě. Z literatury čerpáme informace o léčivých účincích šípků.
Čerpáno z "Velká kniha gemmoterapie" autor Philippe Andrianne, nakladatelství Fontána, rok vydání 2007.
Vztah ke zdraví ze seznamu dosud neposouzených zdravotních tvrzení podle článku 13.1 - tzv. "On hold" seznamu
Růže šípková působí na přirozenou obranyschopnost organismu, na imunitní systém, na normální funkci ledvin a močového měchýře, dýchací systému, normální trávení a normální stav kloubů.
Použití šípku
Okvětní lístky Růže šípkové se používají v cukrářství na ozdobu dortů, v kosmetice např. jako přísada do koupelí, vynikající je Mořská koupelová sůl s růží šípkovou. Růže je pro svou příjemnou vůni přidávána do parfémů a je používána v aromaterapii.
Šípkové hálky
Šípkové hálky – extrakt z šípkových hálků se používá vnitřně i zevně na kožní nepříjemnosti.